192 Radio     192 Video
zoek binnen Norderney192.nl


Tip voor de Top - LP van de week

Week 30 - 1974Gigi l’amoroso

Dalida

(Omega, 1974) Dalida werd in 1933 als Yolanda Christina Gigliotti geboren in Caïro uit Italiaanse ouders. Op haar zeventiende won ze een schoonheidswedstrijd, waarna ze als model ging werken voor een modehuis. Drie jaar later werd ze Miss Egypt en werd ze ontdekt door een Franse regiseur. Ze verhuisde naar Parijs met de bedoeling actrice te worden en nam de naam Dalila aan, die al gauw veranderde in Dalida. Toen de acteercarriëre niet van de grond kwam nam ze zanglessen. Al gauw werd ze geboekt in een cabaret aan de Champs-Elysées, mocht een liedje zingen in het net geopende Olympia theater, en werd daardoor ontdekt door het platenlabel Barclay. In 1956 kwam haar eerste single "Madona" uit, en later dat jaar kwam de doorbraak met "Bambino". Begin jaren "60 had Dalida ook een drietal hits in ons land. Eind 1973 werd een duet van haar met Alain Delon, "Paroles…... paroles", Alarmschijf maar kwam uiteindelijk niet binnen in de Top 40. Met "Gigi l"amoroso" revangeerde ze zich. De single stond veertien weken in de Veronica Top 40 waarvan drie op de 2e plaats. Het was één van de grootste zomerhits van 1974. En zeker degene met de langste speelduur: ruim zeven minuten. Dalida pleegde in 1997 zelfmoord.


461 Ocean Boulevard

Eric Clapton

(RSO, 1974) Eric Patrick Clapton werd in 1945 geboren in het Engelse Rippley. Hij groeide daar op bij zijn grootouders. Op zijn 13e kreeg hij een eenvoudige gitaar. Deze was moeilijk te bespelen, en Eric verloor al gauw de interesse. Pas twee jaar later ging hij er serieus mee aan de slag. Na een jaar op de kunstacademie speelde hij als straatmuzikant in London en in een paar bandjes In oktober 1963 trad hij toe tot the Yardbirds. Daar bleef hij tot het voorjaar van 1965 om vervolgens in John Mayall & the Bluesbreakers te spelen. Het jaar daarop formeerde hij Cream, en in 1969 Blind Faith. Vervolgens toerde hij met Delaney, Bonnie and Friends. Met deze groep en een groot aantal vrienden, waaronder Leon Russell en Stephen Stills, nam hij zijn eerste solo elpee op die in augustus 1970 uitkwam. Eric was toen al bezig met alweer een nieuwe groep: Derek and the Dominoes. Daarna stopte hij met optreden en platen opnemen, en was een aantal jaren zwaar verslaafd aan heroïne. In het voorjaar van 1974 nam Eric in Miami het album "461 Ocean Boulevard" op. De titel verwees naar het huis Golden Beach (Florida) waar Eric gedurende de opnamen woonde. Met een viermans band en zangeres Yvonne Elliman werd in april en mei "74 de elpee opgenomen. Deze bereikte de eerste plaats in de Billboard LP Top 100. In ons land stond hij dertien weken in de LP Top 20 van Veronica en de Nederlandse LP Top 50. Daarin bereikte het album de 5e plaats. Kant A: Motherless children, Give me strength, Willie and the hand jive, Get ready, I shot the sheriff. Kant B: I can"t hold out, Please be with me, Let it grow, Steady rollin man, Mainline Florida.


Pagina 175 van 409 pagina's: ‹ First  < 173 174 175 176 177 >  Last ›


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook Norderney192 op Twitter