192 Radio     192 Video
zoek binnen Norderney192.nl


Tip voor de Top - LP van de week

Week 40 - 1965


The Rolling stones

(i can’t get no) Satisfaction

(Decca, 1965) “(I can’t get no) Satisfaction” werd geschreven door Mick Jagger en Keith Richards. De eerste versie van het nummer werd opgenomen op 10 mei 1965 in de Chess Studios in Chicago. Twee dagen later werd het nummer in de RCA Studios in Hollywood opnieuw vastgelegd. Ditmaal met het bekende gitaarintro, waarbij Keith gebruik maakte van de Gibson fuzzbox. Deze gaf het kenmerkende vervormde geluid. In eerste instantie was het de bedoeling van Keith en Mick om hiermee aan te geven waar later de blazers moesten worden toegevoegd. Producer en manager Andrew Loog Oldham en de andere Stones waren het hier echter niet mee eens. En dus werd het nummer zonder verdere toevoegingen op single uitgebracht. Naast de leden van the Stones speelde ook sessiemuzikant Jack Nitzsche mee. Hij is te horen op tamboerijn en, in de stereoversie, op piano. De Amerikaanse release was op 6 juni. In Engeland had men het uitbrengen van de E.P. “Got LIVE if you want it!” voorbereid. Daar werd “Satisfaction” pas op 20 augustus uitgebracht. Nederland was een paar weken eerder aan de beurt. De plaat bereikte in zowel Amerika en Engeland, als in de Veronica Top 40 de eerste plaats. Daarin stond hij negentien weken genoteerd. Op 22 augustus 1970 kwam de single nogmaals binnen in de Top 40. Ditmaal voor zes weken, en met plaats 19 als hoogste positie. In december 1975 was er een Tipparade notering voor “Satisfaction”. De derde keer dat de single in de Top 40 stond was in 1990. Ditmaal gedurende vijf weken, en plek 18 als hoogste.mr. Tambourine man

the Byrds

(CBS, 1965) Deze band uit Los Angeles werd in 1964 opgericht door Roger McGuinn, Gene Clark, Chris Hillman, Michael Clarke en David Crosby, en heette eerst the Jet Set. Na een single op het Elektra label als the Beefeaters, tekenden ze bij Columbia Records (CBS in Nederland) en veranderden de bandnaam in the Byrds. In januari ‘65 namen ze het nog niet uitgebrachte Dylan nummer “Mr. Tambourine man” op, waarmee ze meteen het genre “folk rock” introduceerden. De single bereikte in de zomer de eerste plaats van de Billboard Hot 100. In juni kwam ook het gelijknamige debuutalbum van de groep uit. In tegenstelling tot de eerste hit bespeelde de groep nu wel zelf de instrumenten. De productie was in handen van Terry Melcher, de zoon van actrice en zangeres Doris Day. Meer dan de helft van de nummers op de langspeler werden geschreven door anderen. Vier ervan waren van de hand van Dylan. De elpee bereikte de 6e plaats in de Amerikaanse albumlijst, en de 7e in de Engelse. The Byrds ging in 1973 uit elkaar. Roger McGuinn was toen na talloze bandwisselingen de enige die alle jaren had volgemaakt. Kant A: Mr. tambourine man, I’ll feel a whole lot better, Spanish Harlem incident, You won’t have to cry, Here without you, the Bells of rhymney. Kant B: All I really want to do, I Knew i’d want you, It’s no use, Don’t doubt yourself, babe, Chimes of freedom, We’ll meet again.


Pagina 175 van 471 pagina's: ‹ First  < 173 174 175 176 177 >  Last › 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers
Norderney192 op Facebook Norderney192 op Twitter