192 Radio     192 Video
zoek binnen Norderney192.nl


Tip voor de Top - LP van de week

Week 15 - 1974WOLD

Harry Chapin

(Elektra, 1974) Harry Chapin werd in 1942 geboren in New York. Hij zong in het Brooklyn Heights Boys Choir en studeerde trompet. Met zijn broers Tom en Stephen vormde hij een folktrio waarin hij gitaar, banjo en trompet speelde. Daarnaast werkte hij als taxichauffeur. Zijn doel om documentairemaker te worden leek van de grond te komen toen zijn film "Legendary champions" in 1968 een nominatie voor een Grammy award kreeg. Maar in 1971 besloot hij zich toch volledig op de muziek te richten. Met een band ging hij optreden in New Yorkse nachtclubs. Daar werd hij ontdekt door eigenaar Jac Holtzman van Elektra Records. Het jaar erop kwam zijn debuutalbum "Heads and tales" uit. De single "Taxi" werd zijn eerste hit. In december 1973 kwam zijn derde elpee "Short stories" uit. Voor de het nummer "W.O.L.D." kreeg Harry inspiratie toen hij te gast was bij discjockey Jim Connors. Chapin hoorde hem telefoneren met zijn ex-vrouw, en er ontstond in de studio een lange discussie over de muziekwereld en de rol van dj’s daarin. Het liedje gaat over het fictieve radiostation W.O.L.D. in Boise, Idaho. Het echte station met die callsign zond uit in Marion, Virginia. En had een zusterstation: W.O.L.D.-FM, dat nog steeds bestaat. Tijdens concerten veranderde Harry de letters vaak in die van een station uit de stad waar hij optrad. In maart 1973 was de single goed voor een 36e plaats in Billboard. In de Top 40 stond de plaat vijf weken genoteerd en bracht het tot plek 25. In Engeland was 34 de hoogste positie. Harry Chapin kwam in 1981 om bij een auto ongeluk. De officiële doodsoorzaak was een hartstilstand. Het bleef onduidelijk of die voor of na de aanrijding plaatsvond.


Ik zie een ster

Mouth & MacNeal

(Philips, 1974) Willem Duyn werd geboren in 1937. Rond 1960 startte hij zijn carrière als drummer van het Holland Quartet. Tussen "65 en "67 was hij zanger van the Jay-Jays, en daarna drummer en zanger van Les Etoiles. In 1971 maakte hij onder het pseudoniem Big Mouth de single "Remember (walkin" in the sand)". Deze werd geproduceerd door Hans van Hemert, die Willem kort daarop koppelde aan Sjoukje van "t Spijker ofwel Maggie MacNeal. Zij werd geboren in 1950 en volgde een klassieke zangopleiding. Na een auditie had ook zij met van Hemert een single opgenomen: "I heard it through the grapevine". De eerste single van het nieuwe duo heette "Hey you love" en was in de nazomer van "71 een Top 5 hit. Daarna volgden twee nummer 1 hits: "How do you do?" en "Hello-A". In februari 1974 werd de Nederlandse voorronde van het Eurovisie Songfestival uitgezonden. Mouth & MacNeal zongen hierin (als enigen) drie Nederlandstalige liedjes, waaruit door een jury uiteindelijk "Ik zie een ster" werd gekozen. De muziek was van van Hemert en de tekst werd geschreven door Gerrit den Braber. Tijdens het liedjesfestijn op 6 april werd echter een Engelse tekst gezongen, en kwam het nummer op de 3e plaats terecht. Prompt werd een verzamelepee uitgebracht met daarop alle grote hits. De langspeler stond zes weken in de LP Top 20, en bereikte de 9e plaats. In december 1974 ging het duo met ruzie uit elkaar. Sjoukje ging solo verder en scoorde in de tweede helft van de jaren "70 nog een aantal hits. Willem vormde eerst een duo met zijn latere vrouw Ingrid Kup: Big Mouth & Little Eve. Later ging hij solo verder. Hij overleed in december 2004. Kant A: Ik zie een ster (I see a star), Hello-A, Minnie, Minnie, Batteringram, How do you do?, Hey, you love. Kant B: Ah, lamore, Liefste, You-kou-la-le-loupi, Do you wanna do it, Sing along, Zoals de oudjes zongen.


Pagina 175 van 394 pagina's: ‹ First  < 173 174 175 176 177 >  Last ›


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook Norderney192 op Twitter