192 Radio     192 Video
zoek binnen Norderney192.nl


Tip voor de Top - LP van de week

Week 11 - 1974Jet

Paul McCartney _ Wings

(Apple, 1974) Nadat the Beatles in 1970 uit elkaar gingen nam Paul McCartney twee elpees op samen met zijn vrouw Linda. Op de tweede speelde ook drummer Denny Seiwell mee. In augustus 1971 kwam oud Moody Blues zanger Denny Laine het trio versterken. Aan het eind van dat jaar kwam de eerste Wings elpee "Wild life" uit. Rond deze tijd kwam ook oud Spooky Tooth gitarist Henry McCullough de groep versterken. In de vroege zomer van 1973 begon het schrijven, en de repetities voor de derde Wings-elpee. Paul wilde deze niet in Engeland opnemen. Hij vroeg aan platenmaatschappij EMI een lijst van al hun opnamestudio’s in het buitenland. Daarop stond er ook een in Lagos, Nigeria. Een paar weken voor het vertrek in augustus verliet McCullough de groep, en een dag voor vertrek Seiwell. En zo vertrok het echtpaar McCartney samen met Denny Laine en oud-Beatles technicus Geoff Emerick naar Afrika. Onder moeilijke omstandigheden werd daar in zes weken tijd het album "Band on the run" opgenomen. Na terugkomst werd onder meer de Londense AIR studio’s van oud Beatles-producer George Martin werd de laatste hand aan de elpee gelegd. De eerste officiële single van de elpee in Nederland en de rest van Europa was "Mrs. Vandebilt". In Engeland en Amerika was dat "Jet". Een nummer dat niet in Lagos was opgenomen, maar in de EMI studios in London. Hoewel je het niet direkt uit de tekst opmaakt gaat het over een pony, Jet, die Paul in die tijd had. De single bereikte de 11e plaats in de Veronica Top 40. Eerder kwam hij terecht op nummer 7 in zowel Engeland als de U.S.A.


Unborn child

Seals & Crofts

(Warner Brothers, 1974) Jim Seals (1941) en Dash Crofts (1940) kwamen beiden uit Texas. Daar werkten ze in 1958 voor het eerst samen in de begeleidingsband van Dean Beard. Jim als gitarist en Dash als drummer. Met hem maakten ze een aantal singles die geen succes werden. Toen Beard werd gevraagd als pianist voor the Champs ("Tequila"), ging het duo met hem mee. Ze bleven de groep trouw tot 1964, en hadden daarmee nog een paar kleine hits. Samen met Glen Campbell, inmiddels ook lid van the Champs, speelden ze ook in the Gee Cees. Vanaf 1965 volgde the Dawnbreakers, en vier jaar later gingen ze als duo verder. In dat jaar kwam ook hun eerste elpee "Seals & Crofts" uit. Een jaar later behaalde de tweede langspeler een lage notering in Billboard Album Chart. Pas met het album "Summer breeze" en de gelijknamige single kwam in 1972 de doorbraak. "Unborn child" werd in februari 1974 als zevende elpee uitgebracht. Het titelnummer veroorzaakte nogal wat ophef vanwege tekst. Deze vertolkte een anti-abortus standpunt. In ons land hebben de twee slechts een drietal Tipparade noteringen gehad, en nooit een notering in de LP Top 20/50. In 1980 stopte het duo, maar in 1991 en 2004 maakten ze korte reunie-toernees. Jim"s broer Dan was in de jaren "70 de helft van het duo England Dan & John Ford Coley. Beider dochters, Juliet Seals en Amelia Crofts, zingen tegenwoordig in the Humming Birds. Kant A: Windflowers, Desert people, Unborn child, the Story of her love, Dance by the light of the moon. Kant B: Rachel, the King of nothing, 29 years from Texas, Ledges, Follow me, Big Mac.


Pagina 175 van 390 pagina's: ‹ First  < 173 174 175 176 177 >  Last ›


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook Norderney192 op Twitter