192 Radio     192 Video
zoek binnen Norderney192.nl


Tip voor de Top - LP van de week

Week 19 - 1974The Entertainer

Marvin Hamlisch

(MCA, 1974) Marvin Frederick Hamlisch werd in 1944 geboren in Manhattan. Een wonderkind met een absoluut gehoor dat al voor zijn zevende werd aangenomen op het conservatorium. Later zou hij afstuderen aan het Queens College. Daarnaast werkte hij als pianist bij het instuderen van musicals zoals "Funny girl" van Barbra Streisand in 1964. Ook begon hij liedjes te componeren. In 1968 schreef hij zijn eerste volledige soundtrack, voor de film "the Swimmer". Dit werd zijn specialisme. In 1973 werd hij gevraagd de muziek voor de film "the Sting" te verzorgen. Deze speelt zich af in 1936. Hamlisch bewerkte onder meer een aantal nummers van Scott Joplin. Deze ragtime muziek kwam uit het begin van de 20e eeuw, en paste eigenlijk niet zo goed bij de dertiger jaren. "The Entertainer" stamt al uit 1902 bijvoorbeeld. Desondanks werd de single een grote hit. In Amerika kwam het nummer op de derde plaats van Billboard terecht. In Engeland was 25 de hoogste notering, en in de Veronica Top 40 plaats 6. Marvin Hamlisch overleed in 2012.


Hamburger Concerto

Focus

(Polydor, 1974) Focus begon als trio Thijs van Leer in 1969. Ze begeleidden Ramses Shaffy, maar bijvoorbeeld ook de Nederlandse versie van "Hair”. Na een ontmoeting met ex-Brainbox gitarist Jan Akkerman eind 1970, was Focus geboren. Jan bracht ook drummer Pierre van der Linden mee. In januari 1971 had de groep de eerste hit met "House of the king”, en kwam de debuutelpee "Focus plays Focus" uit. Inmiddels aangevuld met bassist Bert Ruiter was de groep niet alleen populair in eigen land, maar ook in Engeland. Daar kwamen alle leden van de groep voor in diverse categorieën van de Melody Maker populariteitspoll 1973. "Hamburger concerto" was het vierde studioalbum van de groep. Het titelnummer bestond uit zes delen: "de stappen bij het maken van een hamburger" volgens de groep. Tijdens de opnamen van de elpee stapte van der Linden op. Hij ergerde zich aan Akkerman en van Leer, en sloot zich aan bij de groep Trace van zijn achterneef Rick van der Linden (Ekseption). Colin Allen was zijn vervanger. De langspeler bereikte de 5e plaats in de LP Top 20 en stond daar negen weken in. Kant A: Delitae musicae, Harem scarem, La cathédral de Strasbourg, Birth. Hamburger Concerto: Starter/Rare/Medium I/Medium II/Well done/One for the road.


Pagina 175 van 398 pagina's: ‹ First  < 173 174 175 176 177 >  Last ›


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook Norderney192 op Twitter