192 Radio     192 video stream


Radio Veronica 1959 - 1974

vervolg

Al in 1963 werden er plannen gesmeed om vanaf een boorplatform TV en Radio uitzendingen te verzorgen. Testuitzendingen van Radio Noordzee werden al gehoord op 19 juli en op 29 juli kwam de radiozender vanaf het REM (Reclame Exploitatie Maatschappij) eiland in de lucht, met de naam Radio Noordzee.

Half augustus kwam TV Noordzee in de lucht. En direct waren de programma's een succes. Zo zelfs dat politiek Den Haag op z'n achterste benen stond. Men ontwierp een speciale wet om tegen de REM op te treden. Die wet werd op 16 september door de tweede kamer geloodst en uiteindelijk gaf de eerste kamer op 1 december z'n fiat. De wet was zo ontworpen dat Veronica met rust gelaten kon worden. Politiek Den Haag durfde het niet aan om Veronica 'aan te pakken'.

De REM zag de bui al hangen en in de eerste week van november werd de TROS (Televisie Radio Omroep Stichting) opgericht. De plannen daartoe werden volgens betrokkenen gesmeed op het hoofdkantoor van Dagblad de Telegraaf. Hier een mededeling van mr. Henri Minderop (één van de oprichters) die via Radio Noordzee werd uitgezonden nadat de TROS werd opgericht.

Uiteindelijk grijpt de overheid in en in de vroege ochtenduren van 17 december bezet de rijkspolitie het REM eiland en is het avontuur van de eerste commerciële TV zender ten einde. En ook Radio Noordzee werd het zwijgen opgelegd.

Op 8 augustus traden de Rolling Stones op in het Scheveningse Kurhaus. De afloop kennen we allemaal, maar wat weinigen weten is dat Joost de Draaijer in het gezelschap van Tineke, die hoogst zwanger was, met toestemming van de Stones achter op het podium stond met een bandrecorder en het concert of wat daar voor doorgaat mocht opnemen.

Hier een klein stukje van dat gedenkwaardige 'concert', waarin we Joost de Draaijer horen roepen naar presentator Jos Brink: 'roep even dat ze de microfoon gaan maken'. Een unieke opname!


REM Radio ID
© TROS radio
REM radio on air  
 
 

REM radio on air

Stones - Kurhaus
De zender van de Norderney
Continental Electronics 316 C
Foto: (met dank aan) Erik Creugers

Op 16 november 1964 wordt het zendschip de Veronica vervangen door de Norderney. Dat ging niet zonder problemen. Er moest omzichtig gewerkt worden. Allereerst werd de zender van de Borkum Riff vervangen door een fabriekszender van de Amerikaanse firma Continental Electronics uit Dallas. Maar tijdens die operatie op volle zee slaat het nieuwe schip in een storm van z'n anker en moesten de uitzendingen gestaakt worden.

Zie hier voor een meer uitgebreid artikel over de zender en haar bereik.
Op drift  

Vervolg 1964 >>>


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook Norderney192 op Twitter