192 Radio     192 video stream


Radio Veronica 1959 - 1974

vervolg

In de zomer van 1965 werd besloten proeven te nemen met uitzendingen gepresenteerd rechtstreeks vanaf het schip. Daartoe werd besloten vanwege de dreiging van regeringswege om het mee werken aan uitzendingen te verbieden.

Joost de Draaijer, Harmen Siezen en Gerard de Vries verbleven daartoe enkele dagen aan boord van de Norderney en presenteerden af en toe een live programma met bandjes i.p.v. grammofoonplaten omdat er nog geen pick-up’s aan boord waren.
loep
Harmen Siezen "live" aan boord
loep
Joost de Draaijer "live" aan boord

Uiteindelijk was het de bedoeling om ook live vanaf het schip nieuwsuitzendingen te gaan verzorgen. Daarover later meer.

Gedurende 1965 werd besloten om in Nederland een z.g. lichte muziekzender te starten. Het was een samenwerking tussen alle Hilversumse Omroepen. Het werd eerst kortweg het 3e net genoemd maar al snel ging de zender Hilversum 3 heten. Hilversum 3 werd geopend door minister Vrolijk op 11 oktober om 09.00 uur.
pijl
Opening Hilversum 3, 11 oktober 1965

Het was de bedoeling dat de zender zich ging richten op de jeugd en zodoende een tegenhanger zou worden van Radio Veronica. De zender ging ook uitzenden op de middengolf, 240 meter, later ook op de FM band. Maar alleen gedurende overdag! Maar een succes werd het niet. Men draaide n.l. niet alleen muziek gericht op de jeugd maar ook operette, mars en andere 'zware' muziek. Dus een echte concurrent werd het de eerste jaren niet voor Radio Veronica.

Vanuit heel andere hoek kwam weer de dreiging tot stoppen opzetten. De EBU (European Broadcasting Union) begon met hulp van de Nationale PTT’s uitgebreide metingen te verrichten naar de zendsignalen van de zeezenders.

Radio Veronica had op haar beurt nog geen last van de Zwitserse zender Beromunster omdat die nog op een andere frequentie uitzond, n.l. 529 kHz. Er waren in Zwitserland wel enkele lokale zenders actief op 192 mtr. / 1562 kHz.

 


EBU overzicht september 1965
 
De volgens de EBU gedurende de zomer opererende zeezenders
en hun nauwkeurig gemeten frequenties

Tegen het eind van 1965 start Veronica met nieuwsuitzendingen. Men vond die service nodig vanwege het feit dat Hilversum 3 enige maanden daarvoor ook nieuwsuitzendingen verzorgde.
Hoe de nieuwsuitzendingen tot stand kwamen vertelde Harmen Siezen tijdens de laatste week van augustus 1974 aan Tineke de Nooij.

Die laatste maanden van 1965 waren een proef voor wat betreft de nieuwsuitzendingen. Pas in januari 1966 verschenen ze pas officieel in de programmaschema’s.

Harmen Siezen
in 1974 over de nieuwsuitzendingen

de officiële start van de nieuwsuitzendingen in januari 1966 zoals in de programmaschema’s aangekondigd
 

Vervolg 1965 >>>


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook Norderney192 op Twitter