192 Radio     192 video stream


Radio Veronica 1959 - 1974

vervolg

Het najaar bij Veronica zou turbulent worden! Eén van de mensen die heel erg belangrijk was, Joost de Draaijer, zou het station helemaal de rug toekeren.

Wat was het geval?
Zoals hierboven al beschreven had Joost de productiemaatschappij Red Bullet eerder dit jaar opgericht. En één van de platen die in het najaar uitkwam was er één van “de Praatpalen” en zij zongen “Ome Sjakie loopt in z’n nakie”.
Voor het uigebreide en gedetailleerde verhaal verwijzen we naar het boek van Rob Out; “Veronica één jaar later”, maar hier een samenvatting.

Het liedje bevatte enkele dubbelzinnige teksten die in eerste instantie geen probleem opleverde in diverse programma’s. Schrijver dezes draaide het samen met Jan van Veen in z’n programma’s. Maar na enkele dagen kwam Jan erop terug en moest de plaat uit z’n programma’s die nog niet waren uitgezonden geknipt worden! Na overleg met de directie werd besloten de plaat niet meer te draaien i.v.m. dubbelzinnige teksten.
Joost de Draaijer werd daarop zo kwaad dat hij al z’n werkzaamheden voor Veronica stopte! Hij verliet op 7 november het Veronica gebouw om er vervolgens jaren niet meer te komen.

Nu zoveel jaren later terugkijkend was de onderliggende reden er één die alles te maken had met een machtstrijd, een spel waarbij Jan zich buitengesloten voelde bij de oprichting van Red Bullet (hij was toch zeer goed bevriend met de oprichters!) en een conflict omtrent het onderbrengen van de muziekrechten van “Ome Sjakie”.
Maar het gevolg was dat Veronica één van z’n grote inspirators uit de begin jaren verloor!


Joost ontslag

Hier een krantenbericht.

Jammer was dat Joost meende op 9 november, een paar dagen na z’n “ontslag” bij Veronica, een interview te moeten geven aan Het Vrije Volk waarin hij openlijk solliciteerde naar een baan bij Hilversum 3. Het interview werd hem door een aantal Veronica collega’s niet in dank afgenomen! Hier volgt de kop van dat bewuste interview.

Interview Het Vrije Volk met Joost de Draaijer

1

Uit protest en teleurstelling tegen het weggaan van Joost besluit Ad Bouman te stoppen met z’n inmiddels “beruchte en beroemde” Top 10. De ABTT beleefde z’n (voorlopig) laatste uitzending op 6 november 1968. Gepresenteerd door Jan van Veen.

Band promo première Stones LP

Na het weggaan van Joost werden de beslissingen bij Veronica zoals dat toen in bedrijven wel vaker ging “in goed overleg” genomen. Een methode die bij Veronica niet bleek te werken en al gauw ging Jan van Veen de zaken coordineren. Uiteindelijk bleek ook dat niet te werken zou later blijken.
Het was ook de tijd van de harde concurrentie tussen Veronica en Hilversum 3.

Er werd gevochten om primeurs van platen. Zo had Veronica in november via een relatie bij de Engelse platenmaatschappij een band te pakken gekregen van de lang verwachte nieuwe LP van The Rolling Stones, Beggars Banquet. Er werd besloten direct met de Ger Anna een speciaal programma naar de Norderney te sturen. En dat extra varen kostte toch al gauw zo’n Fl. 400,- (€ 181,-).
En er werd even snel een spot/jingle gemaakt met daarin de aankondiging van de primeur.
De band is nog bewaard gebleven, kijk en luister maar.


Dagen van Veronica geteld

persoverzicht

En natuurlijk, het loopt weer tegen het einde van het jaar dus de krantenberichten dat het kabinet Radio Veronica gaat aanpakken duiken ook weer op. Dit keer in het dagblad de Tijd van 6 december.

En de interne knipseldienst van de toenmalige NRU (Nederlandse Radio Unie) - NTS (Nederlandse Televisie Stichting) plaatste een artikel uit de Volkskrant van 15 november.

 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook Norderney192 op Twitter