192 Radio     192 video stream


Radio Veronica 1959 - 1974

[3]

Klaas Vaak Klaas Vaak was veel aan boord te vinden om een aantal programma’s live te presenteren. Hij vond dat soms zelfs leuker dan in de studio te Hilversum. Dat was ook op 2 mei het geval. Hij deed toen o.a. OGM en de Lex Harding show. Hier is Klaas bezig met OGM.

RNI diskjockey Alan West kwam wel eens bij Klaas op bezoek en was dan ook nooit te beroerd om een spotje in te spreken. Zoals deze OGM promo.

pijl
Klaas Vaak live
loep Klaas Vaak  
Een paar weken daarvoor, op 23 maart, was Klaas ook al aan boord en toen las hij om 12.00 uur het nieuws en een programma overzicht, luister maar.

En in diezelfde periode bracht hij toen samen met technicus Hans van Velzen een bezoek aan buurman RNI.
Klaas en Hans van Velzen
pijl
Alan West in spotje
pijl
Klaas Vaak leest het nieuws
  loep Klaas en Hans van Velzen  
Ter gelegenheid van het 12-jarig bestaan kwam er begin april een LP uit met daarop Nederlandse popgroepen als, Sandy Coast, the Cats, The Shoes. De LP was te verkrijgen als je een mini-abonnenment nam op het Veronica 192 blad.

lp 12 jaar radio Veronica Begin mei waren de Flying Burrito Brothers in de Veronica studio en spontaan bleken ze te gaan zingen. Zanger Gram Parsons (afkomstig uit The Byrds) was bereid om intensief mee te denken over leuke Engelse teksten. Hier een montage van de complete sessieband, met veel pogingen en veel overleg, zowel tussen de Burrito’s apart als met Lex Harding en technicus Ad Bouman.

Flying Burrito Brothers
pijl
Burrito Bros
loep 12 jaar radio Veronica loep Flying Burrito Brothers  
Het zou uiteindelijk o.a. ontaarden in een spot voor het Veronica 192 blad.

Op 22 mei werd traditiegetrouw de top 100 weer uitgezonden. Er werd een hele serie speciale promo spots voor gemaakt. Zoals deze erg melige door Lex en Klaas.
top 100
pijl
Promo door Lex en Klaas
  loep Top 100
Omdat er soms een groot verschil zat in geluid tussen datgene wat uit de studio kwam en wat we op de radio hoorden werden er enkele proeven op touw gezet. Het ging over o.a. de stem van de nieuwlezer. Het was de bedoeling om de instellingen van de compressor/limiter aan boord in te stellen. Tom Collins las enkele teksten voor, draaiden wat platen en live aan boord werd Arend Langenberg uit bed gehaald om tekst te lezen. Luister naar een samenvatting van deze proef die werd gehouden in de nacht van 23 mei tussen 01.00 en 01.30 uur.
pijl
Proef met compressor/limiter
memo Rob Out Zo af en toe kwam het voor dat reklameburo’s vroegen aan mensen bij Veronica om in de studio een reclamespot te mogen opnemen. Dat gebeurde dan zonder tussenkomst van de Veronica reclameafdeling en dat mocht niet. Zo heb ik zelf met Lex Harding in het voorjaar van 1972 een plaatje, een z.g. flexidisc, gemaakt ESSO mix commercials gemaakt en opgenomen. Dat schoot Rob Out volledig in het verkeerde keelgat en het gevolg was dat Rob op 23 mei 1972 een memo schreef dat hij ophing in de gang bij het planningbord van studio’s, d.j.’s en technici.
loep memo Rob Out
Ik heb destijds het memo bewaard.

Hier het briefje van het bedrijf dat verantwoordelijk was voor het persen van het plaatje met daarop de spots die Lex en Juul opnamen.
briefje van het bedrijf dat verantwoordelijk was voor het persen van het plaatje
pijl
ESSO mix van Klaas en Juul
  loep brief ESSO mix
Er gebeurden soms ook onverwachte dingen a/b van de Norderney. Zo kon het gebeuren dat op 1 juni technicus Jaap Borst s’avonds om 19.00 uur het nieuws las! Waarom? Na zoveel jaren weet Jaap het niet precies meer. Wellicht is dit de reden, mailde Jaap:

Het kwam niet vaak voor maar dit fragment is ongetwijfeld een van de zeldzame keren dat ik het nieuws heb gelezen. Het is een keer voorgekomen met Arend Langenberg, hij was aan het zwemmen tijdens tij. Daarvoor was een lange lijn met reddingsboei achter het schip gehangen zodat, als je afdreef je via de reddingslijn weer naar het schip kon komen of opgehaald kon worden met de vlet. Deze was meestal langzij naar beneden als er gezwommen werd. Voor de zekerheid. Arend was lekker aan het zwemmen en vergeten dat hij steeds verder van het schip wegdreef en niet meer tijdig de reddingslijn kon bereiken om op tijd het nieuws te lezen. Het nieuws lezen kon toen nog niet vanuit het water! Dus moest een ander het nieuws lezen.
pijl
Jaap Borst leest nieuws voor

Nb. Arend was in die week de nieuwslezer aan boord dus bovenstaande zou wel eens de oorzaak kunnen zijn.


Een foto van de vlet die werd neergelaten waarover Jaap Borst hierboven schreef staat hier. Hans van Velzen wordt met de vlet neergelaten.
lp 12 jaar radio Veronica Met ingang van 3 juni werd de prijs van het Veronica 192 blad verhoogd van 60 naar 95 cent. Het blad kwam ook weer in de losse verkoop. Per 1 april was die namelijk gestopt. Overigens de tweede prijsverhoging in een half jaar. Per 1 januari was de losse verkoopprijs al van 45, naar 60 cent gegaan. Meer dan een verdubbeling in een half jaar! Veel oproepen van Rob Out ook in zijn wekelijkse column Vanuit het ruim om maar vooral abonnee te worden van het blad, illustreert wel een beetje de moeilijke status van het Veronica blad destijds.
pijl
Rob's oproep wordt abonnee van het Veronicablad
loep Hans wordt neergelaten  


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook Norderney192 op Twitter