192 Radio     192 video stream


Radio Veronica 1959 - 1974

[8]

Ten behoeve van de testuitzendingen moest er door de technici aan boord van de Norderney o.l.v. hoofdtechnicus José van Groningen nog wel e.e.a. gebeuren! Iedere keer moest de 192 mtr. antenne naar beneden gelaten worden en de 538 mtr. antenne moest dan omhoog gehesen worden!
538 testantenne 538 testantenne 538 testantenne 538 testantenne 538 testantenne
loep 538 testantenne

foto:  © Martin van de Valk Op bijgaande foto’s uit juli 1972 is de 538 testantenne te zien die laag over het dek hangt. Hij kon dus in de nacht omhoog gehesen worden om testuitzendingen te doen.

Nadat de testuitzendingen waren afgerond werd besloten om actief naar buiten te brengen dat Veronica van golflengte ging veranderen en wat de achterliggende gedachten daarbij waren. Daartoe werd er een persbericht gestuurd naar diverse media.

memo Duerm
loep foto: © Martin van de Valk loep testantenne laag over het dek  
Na de ingebruikname van de nieuwe golflengte op 30 september 1972 werd door Frederic de veldsterkte in z’n woonplaats Gent gemeten. Die zag er als volgt uit.

frequentie wisseling a frequentie wisseling b frequentie wisseling c veldsterkte strook
loep frequentie wisseling

loep veldsterkte strook
de uiteindelijke 538 antenne
Op 25 juni 1970 schreef Frederic een memo aan de Veronicadirectie en chef zendertechnicus José van Groningen betreffende de resultaten van alle bovengenoemde maatregelen eerder dat jaar (zie hieronder).

Verantwoordelijk voor de hele frequentiewisseling en de zenders a/b van de Norderney was José van Groningen.

Hij overleed helaas in 2001. Hier een mooie foto van José voor de zenders.

Enige maanden nadat er was begonnen met uitzenden op 557 KHz. kregen we berichten dat men in Londen op dezelfde frequentie een lokale zender in de lucht ging brengen. Onze Belgische adviseur kreeg een intern memo in handen van het zenderbedrijf Marconi in Engeland die de zenders zou gaan leveren.

José van Groningen
loep de uiteindelijke 538 antenne loep José van Groningen
   
memo Marconi Lots road powerstation in Londen.  foto © Adrian Pingstone
loep memo Marconi loep Lots road powerstation in Londen.
foto © Adrian Pingstone

We kunnen zien dat het trouwens nog even de vraag was of het toch niet 602 kHz. zou worden.

De zender in Londen werkte onder verantwoordelijkheid van de IBA (Independent Broadcast Authority) en die stond opgesteld bij Lots road power station in Londen. De antenne was gespannen tussen twee schoorstenen.

Het vermogen van die zender was destijds 0,5 Kw. Soms leverde dat storing op in Nederland maar echte klachten vanuit Engeland hebben ons nooit bereikt.

Een opname van de zender in Londen kun je hier beluisteren.
pijl
zender in Londen
Capital Radio 539 sticker Op 16 oktober 1973 zou Capital Radio in Londen van start gaan met o.a. de oud-Radio London dj’s Kenny Everett en Dave Cash. Capital gebruikte 539 meter als golflengte. Want dat was in meters toch de officiele golflengte in tegenstelling tot 538, maar dat rijmde beter met volle kracht ...... (de formule: 300/557 = 538,599 mtr).

Waar we wel brieven over kregen was dat sommige mensen vaak morseseinen hoorden tijdens de uitzendingen. Dat kwam bleek van een radiobaken dat continue in morse de letters ING uitzond op een frequentie van 561,5 KHz. De letters stonden voor Saint Inglevert. Het baken stond vlak bij Calais in Frankrijk.
pijl
morse
loep Capital Radio 539 sticker  

Hier een voorbeeld van de z.g. morseseinen, die je kunt horen onder de stem van Cees Manintveld.

Tijdens de Tweede Kamer debatten in 1973 kwam er een brief boven water van de RCD (Radio Controle Dienst) waarin stond dat we storing veroorzaakten op 553,5 KHz. Op die frequentie stonden radiobakens op booreilanden op het Engelse continentale plat. Dat was eenvoudig te verklaren. De kanaalafstand tussen middengolfzenders was 9 kHz.: 557 kHz - 4,5 kHz = 552,5 kHz. Dus als je een normale ontvanger afstemd op 552,5 kHz dan hoor je de zijband van Veronica op 557 kHz.
Niet onvermeld mag blijven dat enkele seconden nadat Veronica de 192 mtr. had verlaten RNI de golflengte voor korte tijd ging gebruiken. DJ Tony Allan begon en de uitzending liep tot 19.00 uur in de avond. De volgende dag werden de uitzendingen enige uren op 220 mtr parallel uitgezonden op 192 mtr.

Daarna verliet RNI de 192 mtr. Het was denk ik meer een stunt danwel een serieuze poging om de golflengte te bemachtigen. De directie van Radio Veronica kon de “grap” niet echt waarderen getuige een nieuwsbericht van Arend Langenberg later op de dag.

Maar dat waren de enige problemen die zich zouden voordoen gedurende de laatste twee jaar dat Veronica nog uitzond.

Gedurende een week bleef er a/b van de Norderney een 100 Watt zendertje, geleverd door Radio Holland, in de lucht met het instrumentale orgeldeuntje uit het 538 jingle pakket en Lex Harding, die alleen maar zegt Radio Veronica op 538 meter.

Van dat 100 Watt zendertje kregen we ook QSL rapporten. “Zelfs uit Bunnik!”

We hadden ook nieuwe jingles laten maken olv componist/arrangeur Herman Schoonderwalt. Hier horen we Herman tijdens de opname in de Blaricumse Soundpush studio aftellen voor de zangers.

Jelle Boonstra van het jingle Genootschap doet e.e.a. iets uitgebreider voor ons uit de doeken.

Ook kwam er een andere nieuwstune, die uit een jingledemo was geknipt van Pepper Tanner’s Odessey ‘70.
Arend Langenberg en technicus Ruud Doets
pijl
Nieuwsbericht van Arend Langenberg (fragment met dank aan Bert Alting)
loep Arend Langenberg en technicus Ruud Doets
Lex Harding
pijl
Lex zegt: Radio Veronica op 538 meter
loep Lex Harding  
QSL kaart van low power 100 Watt zender op 192 mtrs
pijl
Herman tijdens de opname in
de Blaricumse Soundpush studio
loep QSL kaart van low power 100 Watt zender
op 192 mtrs
nieuwstune
pijl
Jelle over 538 jingles
loep nieuwstune  


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter