192 Radio     192 video stream


Radio Veronica 1959 - 1974

[4]

In de Rob Out show van 26 februari was een mooi ijshockeyspotje te horen voor HYS-Veronica 538 dat was gemaakt door NOS-ijshockeyjournalist Frans Henrichs (overleden in 1999).

Wat bijna niemand weet is dat er bijna een boek verschenen zou zijn met de titel "de Bull van Veronica". Het zou gaan over de geschiedenis van Veronica en verschijnen op 18 april, de dertiende verjaardag van Veronica en geschreven worden door popjournalist van de Telegraaf Jip Golsteijn.
Er werden begin maart promotie spots voor het boek opgenomen. Drie dagen voor het plotselinge overlijden van Jip in 2002 heb ik hem gevraagd of hij zich nog wist te herinneren waarom het boek nooit verschenen is.
pijl
Frans Henrichs

pijl
Jip over boek Bull

Jip Golsteijn
: “Het boek is dus nooit verschenen. Idée van Tinus maar Rob Out vond het niet goed. Hij riep dat tegen mij waar een aantal mensen bijzat. Out wilde natuurlijk zelf een boek schrijven. De spots werden in de Veronica studio opgenomen, voordat er ook maar een letter op papier stond.”

foto Veronica
pijl
spot Chi Coltrane
Op 3 maart stond Chi Coltrane op de eerste plaats van de Veronica top 40.

Klaas Vaak interviewde haar en en liet Chi meteen een leuk spotje inspreken.

In de politiek begon toch langzaam maar zeker zichtbaar te worden hoe de partijen tegen Veronica aankeken. De Telegraaf kopte op 7 maart “Tweede Kamer wil Veronica redden”.

Hier een afdruk van de interne knipselkrant van de NOS waarin dat bericht ook stond.

Behalve door Daniël Klijzing die in 1972 was overleden werd de inhoud van het popjournaal door diverse mensen gemaakt, één daarvan was Hans Becker. Hij maakte ook veel foto’s en verhalen die in het Veronicablad werden gepubliceerd.
Evenals Daniël ontpopte Hans zich ook tot een multi-talent die soms ook een programma kon presenteren.
Hans herinnerde zich nog heel goed hoe hij bij Veronica kwam:

“Ik kwam, medio 1971 binnen, op advies van Tineke. Toen de eerste LP van Crosby, Stills & Nash werd uitgebracht had ik Tineke gebeld met de boodschap dat ik wel wat over het trio vertellen kon. Zij raadde me aan contact te zoeken met Lex Harding. Hij nodigde me uit naar de studio te komen. Ik werd ontvangen door Daniël Klijzing die me op een kamertje in een hoek van de zolder een microfoon voorhield. Door de zenuwen bakte ik er maar weinig van. Ik besloot zelf een band van een half uur op te nemen, compleet met de muziek van Buffalo Springfield en The Byrds, in de studio van ziekenomroep Radio Parade in Haarlem, waar ik 'omroeper' van dienst was.
Ik stuurde de band op naar Lex die hem, tot mijn eigen verbazing, uitzond in de Lexjo. Sindsdien mocht ik vaker zo'n Lexjo Special doen, van o.a. Solution, The Stories en Colin Blunstone. Ik geloof dat Atze Veenstra 'mijn' eerste technicus was. Veronica was dat jaar ook net begonnen met het Veronicablad en Lex vroeg of ik voor het blad wilde schrijven en foto's maken. Ook produceerde ik in die tijd Veronica's Popjournaal. Ik bleef bij Veronica tot het 'einde' op 31 augustus 1974. Het was een van de roerigste jaren uit de Veronicageschiedenis en voor mij de leukste tijd van m'n leven”.

pijl
Harvey Andres en
Graham Cooper

Tot zover Hans Becker. Nog niet zo lang geleden doken er in zijn archief nog enkele programmabanden en honderden foto’s op die inmiddels zijn toegevoegd aan het Veronica archief. Een aantal daarvan is in dit verhaal te zien.

En dan hier een stukje uit een speciaal programma dat Hans maakte met het Engelse folkduo Harvey Andres en Graham Cooper. Het programma dateert van 14 augustus 1973.
loep Chi Coltrane en Klaas
 
krantenartikel Veronica
loep 2e kamer wil Veronica redden
 
foto Veronica
loep Hans Becker voor het popjournaal planningbord
 
foto Veronica
loep Hans in actie 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook Norderney192 op Twitter