Radio Veronica 1959 - 1974

vervolg

Op 15 januari bracht de Zweedse directrice Britt Wadner van Radio Syd een bezoek aan de Veronica studio’s. Er werd door dagblad de Telegraaf uitgebreid over bericht. Samen met Bull Verweij ging ze op de foto.

Op 22 januari besluiten een aantal Europese landen het verdrag van Straatsburg te ondertekenen. De landen waren o.a.; België, Frankrijk, Zweden, Griekenland, Luxemburg.

Een ander programma dat steeds populairder werd was: Rock, beat and boogie met daarin opgenomen Veronica’s Rhythm and Blues Hop. Het programma zou later samen door Joost de Draaijer en Harry Knipschild gepresenteerd worden. In januari was Chuck Berry te gast.

Fragment R & B
met Chuck Berry

Britt Wadner samen met
Bull Verweij in de Telegraaf
 

Vanaf januari werd Alle remmen los iedere avond, behalve donderdag en zaterdag, van half elf tot twaalf uur uitgezonden. Jan maakte dat programma meestal samen met z’n vaste technicus Jos Hogen.
De dreiging om te moeten stoppen met haar uitzendingen liep bij Veronica altijd als een rode draad door haar geschiedenis. In één van de boekjes van Hans Knot staat daar een aardig voorbeeld van.

Begin januari meldde het Algemeen Dagblad dat de dagen van Veronica waren geteld. Het artikel was geschreven door RTV redacteur Rolf Boost. Niet geheel “onafhankelijk” schreef hij een merkwaardig artikel en de teneur was dat Veronica maar moest verdwijnen. Niet geheel vreemd dat dat uit z’n pen vloeide want hij was lid van de 2e kamer en was tegen Veronica! In een aantal andere kranten werd de belangenverstrengeling van Boost afgekeurd.
pijl
Fragment
OGM
21 april 1965
  loep
Band OGM 21 april 1965 met Harmen Siezen

Maar uiteindelijk durfde de Nederlandse regering ook in 1965 geen maatregelen te nemen. Wel gingen er in februari bij de KVP, de voorloper van het CDA, stemmen op om een geheel nieuw radio- en tv-stelsel te ontwerpen waarin ook reclame en lichte muziek mogelijk zou zijn.

Als officiële startdatum van Radio Veronica wordt altijd 21 april aangehouden. En dus kon op 21 april 1965 het eerste lustrum gevierd worden! Dat werd gedaan met een aantal speciale uitzendingen te beginnen om 7 uur ’s ochtends. Daarin ontving Harmen Siezen directeur Bull Verweij die e.e.a. vertelde over de ontstaansgeschiedenis van Radio Veronica.
loep
Het 5-jarige bestaan van Veronica leverde een grote hoeveelheid publiciteit op
loep
Dankkaart
n.a.v. het
eerste lustrum

"Op 28 juni 1965 werd door koningin Juliana de verloving bekendgemaakt van prinses Beatrix met de heer Claus von Amsberg en Radio Veronica zond een felicitatie uit."

afbeelding
loep
Band t.b.v.
felicitatie prinses Beatrix


In het najaar van 1964 en voorjaar ’65 werd er een merkwaardig programma uitgezonden met de titel; “Leut zonder beeldbuis”. Het werd gepresenteerd door Gerard de Vries en Harmen Siezen. In het programma waren persiflages’s te horen en werden platen verknipt. Omdat het een erg bewerkelijk programma was werd het om de 14 dagen op dinsdagavonden uitgezonden om 21.00 uur. Op 18 mei werd de laatste reguliere aflevering uitgezonden van “Leut zonder beeldbuis”. Er is maar één aflevering bewaard gebleven en deze komt uit het archief van Harmen Siezen. Het is een "satirisch programma over de Radio in Hilversum". Harmen weet niet meer of deze aflevering ooit uitgezonden is!. Op de doos staat nl. met grote letters: "niet uit". Waarschijnlijk wilde men niet al te zeer op de tenen van Hilversum trappen.

Luister maar naar een korte montage van de programmaband van “Leut zonder beeldbuis”, waarvan het de bedoeling was dat ‘ie in november 1965 zou worden uitgezonden.
afbeelding
pijl
Korte montage
"Leut zonder beeldbuis"
  loep
De programmering van Veronica zag er in juli 1965 als volgt uit ...

Vervolg 1965 >>>


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter