Radio Veronica 1959 - 1974

 

Ad Bouman in
Studio 3 - Zeedijk (1967)

1967 was ook het geboortejaar van de ABTT (Adje Bouman Top Tien).
Zoals we al eerder konden lezen was Ad als onderdeel van de ‘verjonging’ bij Veronica als technicus eind 1965 begonnen. Hij had altijd al een meer dan gewone belangstelling voor bijzondere platen. Dat was Jan van Veen al een tijdje opgevallen. En hij besloot Ad ‘zendtijd’ te geven elke woensdagmiddag in z’n programma ‘Muziek bij de lunch’. Dat werd uitgezonden tussen 12.00 en 14.00 uur. De ABTT werd gedraaid tussen 12.30 en 13.00 uur.
De eerste ABTT afleveringen moeten zijn uitgezonden zo rond februari 1967. Er is er geen één bewaard gebleven De oudste wel bewaard gebleven aflevering dateert van 3 april 1967.

Later zou Joost de Draaijer besluiten dat de ABTT moest verhuizen naar de avond. Hier een stukje nadat de ABTT naar de avond verplaatst was en werd gepresenteerd door Joost. Het fragment is van 20 december 1967. Meer over de ABTT en z’n geschiedenis is hier te zien.

In dezelfde week dat de ABTT werd geboren zag ook het programma Candlelight het levenslicht. Jan van Veen las gedichten voor die hij al af en toe van luisteraars kreeg. De lichten in de studio gingen uit, de kaars ging aan en Jan zette z'n mooiste stem op.
Candlelight zou in de latere jaren een begrip vormen en na het verdwijnen van Radio Veronica bij diverse andere zenders worden uitgezonden totdat het in 2004 z'n laatste uitzending beleefde.De Engelse regering zinspeelt al langer om het verdrag van Straatsburg te ratificeren en besluit dat in de zomer te doen. Daarop besluiten diverse Engelse zeezenders uit eigener beweging te stoppen. Waaronder de beroemdste van allemaal, Radio London.

Radio London was waarschijnlijk de zeezender met de meeste luisteraars.
Het was een uniek radio station dat de piepjes introduceerde in de nieuwsbulletins. De piepjes waren in morse en stonden voor; “B-I-G-L”.

Op 14 augustus om 15.00 uur hield Radio London op te bestaan en gingen ze uit de lucht.

 
 
Radio London
 
 
De eerste en de laatste stem via Big L, de legendarische Paul Kaye
 
Caroline gaat door!

Radio Caroline besluit om gewoon door te gaan met haar uitzendingen.

In dezelfde tijd dat de Engelse zeezenders moesten verdwijnen doken er ook geruchten op dat Veronica m.i.v. 1 januari 1968 zou stoppen. Maar op 20 juli verscheen er in de Haagse Post een artikel waaruit bleek dat de regering helemaal niet van plan was om in te grijpen.
Ook de Volkskrant van 19 juli was duidelijk.

Veronica uit
de lucht?
Veronica niet
uit de ether!
Regering
heeft geen haast!
sponsor-
programmering


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter