Radio Veronica 1959 - 1974

vervolg

Een advertentie voor het sportprogrammasportfragment Henk en Jan

In februari kwam er een sportprogramma op zondag tussen 12.00 en 13.00 uur met de opvoedende titel; ”Sportief zijn beter worden”. Het werd toen nog gepresenteerd door Jan van Veen en werd gesponsord door Turmac Tobacco. Een sigaretten merk dus.

Henk van Dorp tijdens montage sportprogramma

Henk van Dorp was de producer/samensteller. Jan van Veen heeft ook nog een paar gesprekken gehad met Johan Cruijff om het geheel te presenteren, maar dat is kennelijk niet doorgegaan.

Het programma werd in juni overgenomen door Henk van Dorp.

Sportief zijn beter worden” werd een dicht beluisterd programma, al was het alleen maar door de onconventionele wijze van interviewen en door het meewerken van mensen zoals Henk Terlingen en de schrijver Nico Scheepmaker. Later werden voetballers Willem van Hanegem en Jan van Beveren vaste medewerkers. Henk Terlingen moest z’n medewerking altijd stiekem doen omdat hij ook nog bij de NOS werkte en z’n toenmalige baas daar, Bob Spaak, het meewerken aan Veronica programma’s verbood.


Douane formulier

Douane controle

Elke keer dat er radiobanden naar de Norderney vervoerd moesten worden ging dat met een z.g. “tender”. Het was de bevoorradingsboot Ger Anna die met behulp van rederij de Ruiter in Scheveningen 2 maal per week de banden, proviand en de mensen bracht en afloste.
Dat gebeurde altijd heel officieel via de douane, want we gingen per slot het land uit!
Dus alles werd geteld en opgeschreven.
Hier is het z.g. douane formulier van 14 juni 1968. Zo kunnen we zien dat er 85 radiobanden werden vervoerd en los verpakte levensmiddelen. Je moest ook je paspoort bij je hebben, maar daar werd eigenlijk nooit naar gevraagd.

Hans Mondt (1995)

Tom Collins

Lex Harding was ondertussen aan de wal gekomen. Hij ging programma’s maken in de studio en zou worden opgevolgd als nieuwslezer door Peter van Dijk. Die hield het maar enkele weken vol en werd al snel opgevolgd door Tom Collins. Samen met Hans Mondt vormde hij het nieuwslezer team.

Hans Mondt zou in de zomer van 1968 programma’s gaan maken in de Hilversumse studio en worden opgevolgd door Freek Simon.


loep Freek Simon (†2002)

Lex Harding doet de Jukebox

 

Gebruikelijk was dat als je aan land kwam je “onder aan de ladder” begon en ook inviel als collega’s ziek waren. Zo maakte Lex een scala aan programma’s waar onder de “Jukebox”. In het programma schema van mei 1968 staat dat voor het eerst vermeld. Op zaterdagochtend m.i.v. juli presenteerde Lex ook nog “Ook Goeie Morgen”.

Maar uitleven kon Lex zich in de programma’s “Parels voor de zwijnen”, en “Alle remmen los” (maandag en woensdag). Dat laatste programma werd al snel door Lex omgedoopt in “The midnight hour”. Luister naar de tune van “in the midnight hour” ingesproken door Jan van Veen.


Als Jan van Veen het programma deed heette het nog gewoon “Alle remmen los”. “Parels voor de zwijnen” was een programma waarin Lex progressieve popmuziek draaide.

Want inmiddels voelde men bij Veronica wel aan dat die muziek nauwelijks meer te horen was sinds de Engelse zeezenders waren verdwenen.


Het programma “Parels voor de zwijnen” kenmerkte zich in de losse presentatie, alles kon. Zelfs het te laat de studio in komen rennen en praten met technicus Juul. Luister naar een montage van “Parels voor de zwijnen” van 21 maart 1968. (In het programma heeft Lex het over “Olaf”, dat is Olaf Kleijn, hij was de platenpromotor van platenmaatschappij EMI.)
 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter