Radio Veronica 1959 - 1974

[2]

Op 29 februari zorgde Veronica voor een stunt. 20 uur Beatles platen, van zes uur ’s morgens tot twee uur ‘s nachts, dat was nog niet vertoond! Er werden speciale Beatle jingles gemaakt door Ad Bouman. Dit deed hij door van een Amerikaanse stereo LP van The Beatles één kanaal met de zang niet te gebruiken. En daarbij mixte hij de Nederlandse zang van o.a. Klaas Vaak en Will Luikinga.

krant
pijl
Beatles jingles
pijl
Beatles dag
  loep Beatledag  
Het eerste programma van de Beatlesdag daarin had Klaas Vaak een gesprekje met de bedenkers van de Beatlesdag, Lex Harding en Ad Bouman.
Op 11 maart vierde de dochter van Stan Haag, Carol, haar verjaardag, ze werd 12 jaar. Stan vond dat alle luisteraars daar deelgenoot van moesten worden en dat deed hij in de Jukebox.

Het is soms grappig om na zoveel jaar fragmenten terug te horen van mensen die later een zekere betekenis voor de popmuziek zouden hebben. Bijvoorbeeld; Harry Knipschild had in “Meet the beat” van 16 maart een jonge Barend Toet als gast. Barend was net hoofdredacteur van het muziekblad Oor.
pijl
Jukebox
pijl
Meet the beat

Het programma Meet the beat door Harry werd vaak technisch in elkaar gezet door Jos Hogen. Van hem zijn niet zo heel veel foto’s, maar hier kun je Jos zien in studio 3.

Technicus Sytze Gardenier deed veel Rob Out shows en werkte ook vaak met Will Luikinga, bij deze een mooie foto van hem in studio 4 van Lapershoek.

Harry Knipschild Jos Hogen Sytze Gardenier krant Top 10 van Lex Harding
loep Harry Knipschild loep Jos Hogen loep Sytze Gardenier loep Top 10 van Lex Harding

Zoals iedereen hadden ook dj’s hun favoriete platen. In dit geval publiceerde Muziek Expres in april de top 10 van Lex Harding.

Het was gebruikelijk dat de nieuwslezer na de laatste nieuwsuitzending van die dag de namen van de dienstdoende technische ploeg oplas. Zo ook op 20 maart ’s avonds om 20.00 uur. Dick Klees was hier de nieuwslezer.

Diezelfde Dick Klees kwam op 10 april 1969 bij Veronica aan boord en zou op 10 april 1972 afscheid nemen om een baan bij Radio Nederland Wereldomroep te aanvaarden. Leuk om te horen dat Dick toen hij net een paar dagen in dienst was bij Radio Nederland Wereldomroep de groeten aan de zeevarenden deed. Hij dacht waarschijnlijk aan z’n oud collega’s op de Norderney. Het bewuste fragment kun je hier beluisteren.

Dick Klees
pijl
afscheid bemanning
  loep Dick Klees
De laatste nieuwsuitzending van Dick.

Aardig om te laten zien dat Dick een jaar later een documentaire maakte over Veronica en de benodigde banden per ongeluk had laten liggen in de studio van Radio Nederland Wereldomroep. En dat niet iedereen in Hilversum gecharmeerd was van Veronica mag blijken uit het volgende memo dat Dick kreeg van een collega.
rnw memo
pijl
Dick doet de groeten
pijl
Dick's laatste nieuws
    loep RNW memo
1972 was ook het jaar dat Frans van der Beek z’n opwachting maakte bij Veronica. Eerst als medewerker van het blad in het voorjaar van dat jaar. Z’n eerste schreden op het programma-vlak kwamen pas later in 1972, op 27 augustus om precies te zijn. Hij maakte een item in het sportprogramma van Berry Zand Scholten (de Telegraaf). Z’n stem was weliswaar niet te horen maar hij interviewde Rinus Schaap, een voetballer. Het item kreeg de naam mee de gouwe ouwe van de week mee (interviews met oude sportsterren).

Frans was journalist bij o.a. de Gooi- en Eemlander en Rob Out paaide hem met een baantje als dj. Hij zou eerst nachtprogramma’s presenteren, maar later kreeg hij een avondprogramma.

Frans van der Beek Slim gezien van Out want dat resulteerde in veel publiciteit in de krant. Een heel goede dj was Frans niet, maar daar was het Out ook niet om te doen. Later zou Frans in een interview verklaren; ”Niet lang daarna (de start van het sportprogramma) belde Rob mij op en hij zei "Ik zit met de programmering omhoog, wij zouden graag willen dat jij een programma bij ons maakte".
"Toen heb ik hem gewezen op de risico's die hij liep, omdat ik nog nooit achter de microfoon had gezeten.
Ik moest een testje maken, en dat werd een rot testje. Toen moest ik direct voor de leeuwen op 17 december geloof ik. En zo is het gekomen". Frans zou later meer bekendheid krijgen omdat het zijn programma was dat werd onderbroken i.v.m. de stranding van de Norderney in 1973.
loep Frans van der Beek


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter