Radio Veronica 1959 - 1974

 


1965 zou een jaar van veranderingen worden in de Veronica geschiedenis en tegelijkertijd werd het 5-jarig bestaan gevierd!

Maar voordat het zover was had de directie begin 1964 besloten dat de Veronicawaar vanaf tot dan toe werd uitgezonden plaats moest maken voor een moderner schip. Het werd de van oorsprong Duitse trailer, de Norderney. Daartoe werd het schip gedurende de maanden juni - september 1964 omgebouwd op de werf van de Zaanlandse scheepsbouw Maatschappij in Zaandam (de tekeningen van de ombouw zijn op de ledenpagina te vinden).

Veronica foto Norderney:
© Theo Dencker
De Norderney kreeg in oktober 1964 de vlag van het Afrikaanse land Sierra Leone
Er waren in totaal 4 vlaggen. Eén lag in een soort kluis aan boord van de Norderney, waar kapitein Arie de Ruiter de sleutel van had. Eén lag er bij rederij de Ruiter in Scheveningen en er was een vlag bij de directie van Veronica in Hilversum.
Hier zien we Gerrit de Ruiter van rederij de Ruiter in Scheveningen met de bewuste vlag van Sierra Leone.

Rond de jaarwisseling van 1964/65 kwamen de uitzendingen vanaf de Norderney.
de vlag van Sierra Leone
Willem van Kooten (Joost de Draaijer) had in 1964 een reis naar Amerika gemaakt en kwam terug met o.a. het voorstel om een Top 40 te gaan uitzenden en een gedrukte Top 40 lijst via de platenhandelaren verspreiden. Ook wil hij naar het voorbeeld van het New Yorkse radiostation WMCY t-shirts laten maken met daarop het logo van Radio Veronica. Luister naar Willem van Kooten over z’n reis naar New York en het ontstaan van de Top 40.

Joost de Draaijer
over de Top 40
   
De eerste Top 40 werd op zaterdagmiddag 2 januari 1965 uitgezonden tussen 3 uur en kwart voor vijf. Later, in maart werd dat tussen 2 en 4 uur.

Er was iets merkwaardigs aan de hand met die eerste Top 40. Hij is nooit officieel in gedrukte vorm verschenen. Wel is hij in 1975 nagemaakt t.b.v. het boek van Rob Out “Veronica een jaar later”. Nummer 1 in de Top 40 van 2 januari waren The Beatles met “I feel fine”.
Programmaschema
januari 1965
Tape Veronica's Tophit nr. 3
En met het uitzenden van de Top 40 werd langzamerhand begonnen met de verschuiving naar een radiostation voor populaire muziek, of te wel popmuziek. Dat gebeurde ook onder invloed van de Engelse zeezenders die steeds meer luisteraars wegsnoepten. En Willem van Kooten wist als programmaleider de gebroeders Verweij zover te krijgen om later in het jaar nog meer wijzigingen door te voeren.
Joost in gesprek met
Jaap en Bull Verweij
In 1965 werd ook besloten om Veronica naar Amerikaans voorbeeld een jinglepakket te bezorgen. Arrangeur en orkestleider Frans Mijts, hij had samen met Willem van Kooten op de lagere school gezeten, werd gevraagd e.e.a. te verwezenlijken. De opnamen werden gemaakt in de EMI studio in Haarlem door technicus Klaas Leijen. Hij zou later de producer van de Cats worden. En de zanger John de Mol Sr. maakte deel uit van het koor.
pijl Luister naar een korte montage van de eerste jingle set

Vervolg 1965 >>>


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter