Radio Veronica 1959 - 1974

 

Gedurende 1966 komen er steeds meer Engelse zeezenders bij, zoals Radio Scotland, Radio 390, Brittain radio, Radio 227 en Radio Dolfijn. Een paar zouden ook weer snel verdwijnen.

Gerard de Vries zat gedurende de jaarwisseling 1965 – 1966 aan boord van de Norderney. En hij maakte er een vier uur durend live programma samen met de bemanning.


Hier een kleine montage waarin we kunnen horen hoe technicus Hans van Velzen en stuurman Henk Korthuis () de groeten doen.

Het kantoor op de begane grond bestemd voor de dj's

Omdat er over de studio op de Hilversumse Zeedijk niet zo heel veel bekend is schreven we al eerder met welke apparatuur er werd gewerkt. Hier volgen nu de plattegronden van de 'oude' Zeedijk studio zoals die tot maart 1969 in gebruik was.
Indeling studio Zeedijk beneden

Indeling studio 2 op de bovenverdieping

Bij de plattegrond van de bovenverdieping zien we staan 'continue registratie'. Dat slaat op twee bandrecorders, die met lage snelheid, gekoppeld waren aan een RCA AR88 communicatieontvanger die de uitgezonden programma’s registreerden. Dat had een tweeledig doel; je kon afluisteren wat er uitgezonden werd en als een reclamebureau klaagde dat z’n reclame niet was uitgezonden dan kon dat achteraf gecontroleerd worden. Rechts een foto van de 'continue registratie'.
Links de twee bandrecorders en in het midden achteraan de AR88 ontvanger

Nieuwsuitzending
Gerard de Vries,
fragment © Hans Knot

 

Radio Veronica zou nadat er enkele maanden proef gedraaid was officieel op 1 januari beginnen met nieuwsuitzendingen, twee minuten voor het hele uur, van 08.00-20.00 uur.

 
Studio 2 op de bovenverdieping

In het verhaal over 1965 hebben we Harmen al horen vertellen hoe Veronica aan het nieuws kwam. Maar in de beginperiode was dat natuurlijk een groot geheim en reden voor aardige stukjes in de diverse dagbladen. Hier een artikel uit de Telegraaf van 14 januari 1966.

 

Artikel uit de Telegraaf van 14 januari 1966 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter