Radio Veronica 1959 - 1974

 

Een kranten-
bericht van
4 maart
1968

Band OGM 8 januari 1968

1968 zou een jaar worden waarin Joost de Draaijer Veronica gaat verlaten, Rob Out de eerste plaats van de Top 40 ging bezetten en de Hilversumse zenders radio reclame zouden krijgen. Tevens zou dit het eerste jaar worden zonder de Engelse zeezenders. Radio Caroline uitgezonderd, maar lang zou dat niet duren.

Laten we beginnen in januari. Eddy Becker presenteerde nog steeds z’n razend populaire ochtend programma “Ook Goeie Morgen” oftewel afgekort OGM. Zo ook 8 januari toen hij om 6 uur begon.


Interview Joost in HUMO

Een krantenbericht van 23 januari 1968

Ook in januari verschenen er kranten berichten dat er een nieuwe zeezender, genaamd Radio Nordsee, in de lucht zou komen. Zoals hier in het Algemeen dagblad van 23 januari. Het zou nog zo’n 2 jaar duren voor het echt zover was!

In dezelfde maand verscheen er een lang interview met Joost, “radio is het medium van de toekomst”, in het veel gelezen Belgische blad Humo. Hier een gedeelte van dat artikel.


Joost weg

Joost
weg

Ruim een maand na dit interview besloot Joost Radio Veronica te verlaten. De reden van z’n vertrek, uit vaste dienst, was volgens Joost dat hij zich te weinig kon ontplooien. Hier een stukje van een artikel uit de Nieuwe Revue.

Hoewel hij met toestemming van de directie al de muziekuitgeverij Impala was begonnen wilde hij zich dus verder ontplooien.
Ook had Joost de directie voorgesteld om de oude studio aan de Hilversumse Zeedijk te verlaten voor een groter pand met nieuwe apparatuur. De directie ging daar niet op in (ruim een jaar later verhuisde Veronica wel naar een nieuwe studio, maar toen was Joost weg!).

Op 1 april startte Joost samen met Peter Koelewijn, Freddy Haaijen en onder de veilige paraplu van de platenmaatschappij van Philips, Phonogram, z’n productiemaatschappij Red Bullet. Joost bleef ondertussen, hoewel sommige krantenberichten anders luidden, freelance bij Veronica programma’s maken.


3 ontvangstrapporten uit Scandinavië

Veronica
gestoord

In januari kwamen er ook meer z.g. luisterrapporten binnen. De meeste uit de Scandinavische landen. Ondanks het lage vermogen van de zender maar dankzij de goede afstraling van de antenne op het zoute water! Hier een paar luisterrapporten van o.a. 19 januari 1968 uit de buurt van Stockholm en twee uit juli 1968.

Hoewel de ontvangst in de Scandinavische landen in de avonduren soms wel ging werd de ontvangst er in Nederland niet beter op.
In februari verscheen er in de Telegraaf een bericht dat van de storing gewag maakte en ook het vertrek van Joost de Draaijer werd even vermeld.


EBU1

EBU2

Ondertussen bleef men bij de EBU (European Broadcast Union) ook het gehele MG frequentiespectrum meten en de zender a/b van de Norderney hoorde daar ook bij.
Zo kun je de stabiliteit en de reikwijdte van de zender in de verschillende EBU monitor stations aflezen. Zoals hier in september 1968.


De Veronica drive-in ergens in Nederland (let op de kleding)

Start Ster maart 1968

De inmiddels razend populaire Veronica drive in show trok steeds meer publiek, zie hier een impressie uit begin 1968.

Er was geruime tijd aan gedebatteer aan voorafgegaan maar nu was het dan zover. Op 1 maart kwam er radioreclame op de Hilversumse radiozenders!


Op 1 april was Joost de Draaijer gestart met z’n platen/productie maatschappij Red Bullet en één van de eerste successen was een plaat van Egbert Douwe met “Kom uit de bedstee m’n liefste”. Achter de naam Egbert Douwe ging Veronica d.j. Rob Out schuil. Voor meer informatie omtrent de platen van Egbert Douwe en het maken ervan zie deze pagina op de website van Peter Koelewijn.

Egbert Douwe

Treinkaartje EgbertDouwe Express

Om het geweldige succes van de single te vieren werd door Red Bullet in oktober een trein afgehuurd die via Amsterdam naar het station Brussel-Noord reed, waar Rob Out een gouden plaat uit handen van de Belgische showmaster Jan Theys ontving.
In de trein een groot aantal journalisten, Veronica medewerkers, en artiesten van Red Bullet.
Al vrij snel ontaardde de treinreis in een groot feest waar de drank rijkelijk vloeide en de lunchpakketten door de trein vlogen!. Aan het eind van de dag was iedereen weer terug in Hilversum en had Egbert Douwe (Rob Out) z’n gouden plaat. Van de treinreis zijn geen foto’s meer, de Belgische Omroep VRT heeft nog een klein stukje film............

Maar hier kun je nog wel de treinkaartjes bewonderen, met dienstregeling. Het zijn inmiddels collector items! Er gingen op z’n minst 160 mensen mee in de trein getuige het nummer van het treinkaartje.

 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter