Radio Veronica 1959 - 1974

[1]


Het ladekast-
je in de discotheek

Het begin van het jaar 1970 bij Radio Veronica zou redelijk turbulent verlopen. Jan van Veen zou het station verlaten, en er kwamen 2 nieuwe zeezenders Veronica gezelschap houden voor de Nederlandse kust. Maar er waren ook feestelijke momenten. De Top 40 bestond 5 jaar en Radio Veronica 10 jaar.
Nog wat feiten en cijfers: de discotheek bevatte in januari 42000 singles en 9400 lp’s. De singles werden met 20 stuks opgeborgen in kartonnen doosjes. De discotheek besloeg een oppervlakte van 90 m2. De singles werden dubbel beschreven, je kon een plaat vinden op naam van artiest of op de titel. En die gegevens werden op kaartjes getypt welke in een soort ladekastje werden opgeborgen.

Maar wil je eerst weten wat er in de rest van de wereld gebeurde? http://en.wikipedia.org/wiki/1970

Op 1 januari werd er traditiegetrouw teruggeblikt naar het voorgaande jaar, de top 100 over 1969 werd uitgezonden tussen 12.00 en 18.00 uur.

Op 5 januari was het groot feest bij Veronica, de Top 40 vierde haar 5 jarig bestaan!Daartoe was de gehele studio versierd en vele artiesten kwamen Veronica gelukwensen, zoals Patricia Paay. Het was tegelijkertijd een soort nieuwjaars receptie. De drank vloeide rijkelijk en tussen door werden er ook nog programma’s opgenomen. Veel interviews waren te horen in de Top 40 uitzending van 10 januari.


Top 40 met handtekeningen

Patricia Paay en Rob Out

Jaap en Bull Verweij

Krantenartikel in De Telegraaf

En op 15 januari werd er bij de top 40 een speciaal vel bijgevoegd met daarop de handtekeningen van de dj’s en een tekening van het schip. (zie boven).
Het eerste lustrum van de top 40 werd ook aangegrepen om een soort onderscheiding in het leven te roepen voor de artiest(-en) die de eerste plaats van de top 40 bereikten. Egbert Douwe (Rob Out) viel de eer te beurt om voor de eerste keer deze onderscheiding in ontvangst te nemen. Het was tegelijkertijd de laatste keer. Want het was een idee van Jan van Veen en doordat Jan in februari Veronica verliet verviel ook de onderscheiding. Niemand weet zich anno 2006 nog te herinneren of er nog meer zijn uitgereikt.


Voodoo woman
audio
Rob Out Show

Bij Veronica werd er iedere maandagavond een vergadering gehouden om o.a. de tipparade en de alarmschijf te kiezen, de laatste is de plaat die een week lang ieder uur gedraaid werd. Tijdens de vergadering van 12 januari en niet op 19 januari zoals Rob Out in z’n boek Veronica een jaar later schreef, liepen de emoties hoog op. Men kon het niet eens worden. De meesten wilden dat Voodoo woman van Simon Stokes and the Nighthawks het zou worden, maar programmaleider Jan van Veen blokkeerde dat omdat hij het teveel herrievond. Dat gold overigens alleen het eind van de plaat en enkele technici waren bereid van het nummer een z.g. edit te maken.

Voodoo woman was de hittip van Lex Harding. Het was een plaat die op 27 december 1969 binnenkwam in de USA top 100 op de 90ste plaats. Hoger kwam de plaat trouwens nooit. Hier een stukje uit de Rob Out show van 15 januari waarin Rob Out om half zes Voodoo woman draait.
 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter