Radio Veronica 1959 - 1974

[2]

pijl
Lex Harding Show
In de Lex Harding show van maandag 19 januari draaide Lex Voodoo Woman ook . Het aardige is dat Ad Bouman hier op de achtergrond baldadig roept; “Hé let op.....”
Hieruit is duidelijk af te leiden de frustratie dat de plaat de week ervoor geen alarmschijf is geworden!

Misschien had Jan van Veen wel gelijk, achteraf, want voor het station dat Veronica in die tijd wilde zijn was “Voodoo woman” wellicht iets te stevig om te draaien bijvoorbeeld in de ochtend programma’s.

pijl
Fat Jack

Jan wilde een plaat tot alarmschijf bombarderen die volgens hem veel meer bij Veronica paste, Fat Jack van de damesgroep The Hearts of Soul. Maar die plaat vond zoals eerder opgemerkt geen genade bij de meerderheid van de d.j.’s.
Maar uiteindelijk beriep Jan zich op z’n programmaleiderschap en werd Fat Jack toch de alarmschijf op 17 januari.

pijl
Dit is het begin

En op die maandagavond van 12 januari, werd de weg naar het vertrek van Jan van Veen bij Veronica ingeslagen. Het zou nog enkele weken duren voor het zover was. Op 30 januari werd er nog een bemiddelingspoging tussen Jan en een afvaardiging van het personeel ondernomen. De directie was hierbij met een adviseur aanwezig. Zoals enkele dagen later zou blijken, tevergeefs. In feite was de opstand tegen programmaleider Jan van Veen al eerder begonnen, o.a. in december 1969, toen hij de nachtuitzending van Henk van Dorp en Henk Terlingen verbood. Jan was inderdaad niet de meest tactvolle persoon en hield van een strakke leiding en beriep zich ook vaak op z’n relatie met z’n schoonvader, Dirk Verweij. En aangezien de mensen bij Veronica nogal vrijgevochten waren ging dat steeds verder escaleren. Met als klap op de vuurpijl het gedoe om de alarmschijf van 17 januari! Het ongenoegen over het veto van Jan sudderde een paar weken door en op 2 februari zou dat uitmonden in het schorsen van Jan van Veen door de heren Bull en Jaap Verweij. Enkele maanden later, op 18 april, zou Jan van Veen in Dit is het begin, een VARA radio-uitzending, zijn visie schetsen.

brief
pijl
Ontslagbrief Dirk Verweij
loep
foto
pijl
Jan en Ruud
loep

Jan van Veen in betere tijden a/b van de Norderney tijdens een live programma samen met technicus Ruud Doets.

De andere directeur, Dirk Verweij was het er niet mee eens dat z’n schoonzoon geschorst werd. De vete tussen de drie broers liep zo hoog op dat van enig samenwerken in de directie geen sprake meer kon zijn. Dat mondde uit in een brief van 28 februari 1970 (en niet 1971 zoals abusievelijk in de brief staat) waarin Dirk Verweij bekend maakt dat hij door z’n broers als beherend vennoot van Radio Veronica cv is ontslagen. Later zou Bull Verweij verklaren dat de soep niet zo heet werd gegeten en Dirk Verweij de brief in een opwelling had geschreven. E.e.a. is uitgebreider te lezen in het boek Veronica een jaar later door Rob Out.

Het uiteindelijke resultaat was dat Jan z'n laatste top 40 presenteerde op zaterdag 7 februari waarvan hier het begin, waarin we nieuwslezer Dick Klees nog net horen.

De dagen tot aan het definitieve afscheid van Jan waren al met al geen leuke. Achteraf het slagveld overziende had het allemaal voorkomen kunnen worden als iedereen wat water bij de wijn had gedaan. Het was uitgemond in een strijd van de mensen bij Veronica die altijd een geweldige vrijheid hadden gekend tegen iemand die in hun ogen die vrijheid probeerde te beperken. Het ging allang niet meer om welke plaat alarmschijf zou worden. Voodoo Woman zou in de USA geen hit worden en ook Fat Jack zou niet verder komen dan een 18e plaats.

krant
foto
krant
pijl
Jan z'n laatste top 40
pijl
Krantenartikel loep
pijl
Krantenartikel
loep
pijl
Krantenartikel loep 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter