Radio Veronica 1959 - 1974

[1]


1971 – “een turbulent jaar”

1971 zou een ongelofelijk turbulent jaar worden en wellicht het jaar waarin de eerste stap werd gezet tot het verdwijnen van Radio Veronica. De rampzalige bomaanslag op het schip van Radio Noordzee was daar waarschijnlijk debet aan.

Een stukje voorgeschiedenis. Op 24 september 1970 was RNI uit de lucht gegaan nadat de gebroeders Verweij een financiële deal van Fl. 1 miljoen € 454.000) hadden gesloten met de eigenaren van RNI (zie verhaal 1970).

pijl
Karel Prior
pijl
RNI test Engels
Daartoe had de Veronica directie een kapitein geplaatst op de MEBO II. Eind 1970 wilden de Zwitserse eigenaren de deal weer ongedaan maken door die Fl. 1 miljoen € 454.000) terug te betalen aan de directie van Veronica. Deze wilde daar niet op ingaan want een zwijgend RNI was een garantie dat de Nederlandse overheid Veronica ongemoeid zou laten, dus wilde de Verweij’s het contract niet ontbinden. Op 5 januari echter werd de kapitein op de MEBO II door de eigenaren van RNI van het schip via een list verwijderd en namen zij weer de controle over het schip. Inmiddels hadden de Zwitserse eigenaren contact met een dochter onderneming van de grootste muziekuitgeverij van Nederland, Strengholt-Basart in Naarden. Het was het plan om samen met hen de uitzendingen te hervatten. Met overdag in het Nederlands en ‘s avonds in het Engels. Op 28 januari werden de eerste testuitzendingen gehoord, aangekondigd door Karel Prior, een veteraan die z’n sporen bij de Hilversumse Omroepen al had verdiend, hij was overgestapt naar de nieuwe Nederlandse zeezender die zich Radio Noordzee noemde. Niet te verwarren met de Radio Noordzee die al in 1964 uitzond vanaf het REM eiland.

Tegelijkertijd lieten ook de Engelse d.j.’s zich niet onbetuigd.

Inmiddels was het ook duidelijk geworden dat de Nederlandstalige uitzendingen verzorgd zouden gaan worden door o.a. twee ex-d.j.’s van Radio Veronica, Joost de Draaijer en Jan van Veen. Ook Ferry Maat die in de Hilversumse discotheek Scarmouche werkte en niet onopgemerkt was gebleven ‘monsterde aan’ bij Radio Noordzee. De uitzendingen zouden van start gaan op 6 maart om 09.00 uur. Zie hier de aankondiging.

Voor die tijd voerde de directie van Radio Veronica nog een rechtzaak tegen de Zwitserse eigenaren van de MEBO II om de controle over het schip terug te krijgen, zoals blijkt uit een verslag in de Volkskrant van 17 februari.

pijl
Start RNI 6 maart 1971
Het maandblad Muziek Expres had een verslaggever naar het Veronica schip gestuurd en zijn verhaal verscheen in het januarinummer.
Ook publiceerde Muziek Express in januari weer de jaarlijkse populariteitspoll, hier over 1970.
advertentie krant brief krant krant
loep RNI advertentie loep Veronica - RNI transactie 1 loep Veronica - RNI transactie 2 loep aan boord januari 1971 loep ME poll over 1970


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter

 

 

 

1967 1968 1969 1959 t/m 1961 1962 1964 1965 1966 1970