Radio Veronica 1959 - 1974

[1]

1972 – DE GROTE VERANDERING
1972 zou de geschiedenis in gaan als het jaar van de golflengtewisseling van de oude vertrouwde 192 meter naar 538 meter. Ook zouden er een paar programma’s verdwijnen waaronder het zeer gewaardeerde “Sportief zijn beter worden” van Henk van Dorp. En de totale programmering ging ook op de schop.

Het jaar begint niet echt met ophef en vertier of het moest de steunbetuiging van een luisteraar zijn uit Alkmaar die op 11 januari een ingezonden brief schreef aan de Alkmaarsche Courant waarin hij of zij z’n verbazing uitspreekt over het democratisch gehalte van onze Tweede Kamer.

krant
pijl
top 100 promo spot met Tom Collins
loep
brief luisteraar
Op 2 januari werd de top 100 over 1971 uitgezonden. Tom Collins sprak de promo spots in.

Harry Knipschild had behalve z’n radioprogramma Meet the beat op donderdag avond ook een hoekje in het Veronicablad. Hier zijn overpeinzingen betreffende het voorbije jaar 1971.

Henk van Dorp schreef ook regelmatig stukjes in het Veronicablad. Hieronder is z’n bijdrage van 5 februari.

Rob Out keek in een brief vooruit naar 1972, het zou een moeilijk jaar worden schreef hij. Maar in werkelijkheid was de brief bedoeld om meer abonnees te werven voor het Veronicablad. Het blad dat de ondergang nabij was!

De advertentie tarieven voor het Veronica 192 blad waren m.i.v. 1 januari ook al verhoogd volgens een circulaire.

krant krant krant krant krant krant
loep Veronicablad
Harry Knipschild
loep Veronicablad
Henk van Dorp
loep Veronicablad
sportief deel III
loep circulaire
advertentie tarieven
loep Hilversum 3
meest beluisterde zender
loep Hilversum 3
populairste zender

Ook de advertentie-inkomsten van de radio reclame liepen terug. Nu is dat in januari altijd zo maar nu was het toch aanmerkelijk meer. Ook de luistercijfers lieten te wensen over getuige een onderzoek van de NOS gepubliceerd 25 januari. Dat was weliswaar over het laatste kwartaal van 1971 maar liet toch z’n sporen na in het begin van 1972.

En ook een onderzoek uit april over het afgelopen jaar was publicitair een klap.

De directie en een aantal aandeelhouders wilden dat er bezuinigd ging worden. Het Veronicablad stopzetten was een mogelijkheid. Het blad droeg in hun optiek niet bij tot meer luisteraars en daarmee tot meer verkoop van reclamezendtijd.

Ook de contracten van een aantal freelance medewerkers wilden ze niet verlengen. Zo sneuvelde het Kunstmagazine van Rob van Dijk en Met de benen op tafel van Gaston Huysmans oftewel Pierre van Ostade.

pijl
Kunstmagazine
pijl
Met de benen op tafel
krant Maar uiteindelijk werd na een interventie van Bull Verweij, die z’n gevangenisstraf tot 27 mei uitzat in Roermond, besloten het Veronicablad toch nog een kans te geven. Het zou de aanzet worden tot de brief van Rob Out.

Hoe zag de programmering er in de week van 15 januari 1972 uit?

Met die programmering is iets merkwaardigs aan de hand. Op zondag 16 januari staat tussen 12.00 en 18.00 uur de top 100 over 1971 geprogrammeerd. Dit terwijl hij al op zondag 2 januari was uitgezonden. (zie spot Tom Collins hierboven)

krant krant
loep Brief Rob Out loep programmering 15 januari
Op 6 februari overleed collega Daniël Klijzing in het ziekenhuis te Utrecht waar hij enkele maanden daarvoor was opgenomen i.v.m. hersenbloeding. Het was een groot verlies, nooit meer die stampende voeten als Daniël de trap opliep naar de studio, nooit meer .........

In de aflevering van 13 februari van het Sport programma staat Henk van Dorp in het begin stil bij de dood van Daniël Klijzing (25 jaar). Hij was drie maanden eerder (14 november 1971) getroffen door een hersenbloeding en lag al die tijd in Utrecht in coma. Bij de band zat een papiertje voor de jongens aan boord.

krant krant
pijl
Daniël Klijzing
loep rouwadvertentie
Daniël Klijzing
loep band met briefje pijl
Henk over Daan


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter