Radio Veronica 1959 - 1974

[1]

1973 – DE STRANDING EN DE POLITIEK

Voorwoord

Omdat 1973 een ongelofelijk ingewikkeld Veronica-jaar is, met heel veel gebeurtenissen, heb ik hulp gezocht bij twee mensen.
Dat zijn Douwe Dijkstra die mij gedurende het schrijven een aantal correcties aanreikte en journalist en Veronica-kenner Jelle Boonstra die met een taalkundige en journalistieke stofkam door het verhaal is gegaan.
Ik heb het stuk geschreven in de ik-vorm. Omdat het bij dit jaar voor mij ondoenlijk is om door de bril van een buitenstaander te schrijven vanwege m’n directe betrokkenheid bij een aantal onderwerpen.
Het jaar 1973 is geschreven tussen de maanden mei en november 2009.

Traditioneel begon 1 januari live vanaf de Noordzee met de beste wensen van de bemanning. En dat werd gedaan door nieuwslezer van dienst Freek Simon.

Het jaar 1973 begon rustig, niets wees er op dat het een turbulent jaar zou gaan worden. De stranding, de hoorzitting op 18 april, de Tweede Kamerdebatten, liepen als een rode draad door het jaar heen. In de beschrijving van dit jaar zullen we proberen alle gebeurtenissen op een rij te zetten.


pijl
Nieuwjaarswensen


foto Veronica Mensen stuurden in het begin van het nieuwe jaar nog steeds leuke foto’s op naar aanleiding van de golflengtewisseling van september. We kregen soms de meest grappigste dingen aangeboden. Hier de secretaresse van Rob Out, Marijke Benkhard met een “Veronica bord”.

Begin januari werd de Top 100 over 1972 gepubliceerd in de Veronica 538 zoals het Veronica-blad na de golflengtewisseling was gaan heten. De Top 100 werd op nieuwjaarsdag uitgezonden en Freek Simon maakte aan boord een spot.

Op 20 januari verschijnt er ten behoeve van de grote muziekbeurs in het Franse Cannes een speciale uitgave van de Top 40. In Nederland is deze Top 40 nooit verspreid.

foto Veronica
loep 538 bootje
loepMarijke Benkhard
Top100
Top40 Top40 Top40
pijl
Top 100 spot Freek
loep Top 100 1972
loep Top 40 (1) loep Top 40 (2) loep Top 40 (3)


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter